Cadrul demografic
Marți Ianuarie 23, 2018

           Adresa str. Principală nr. 389   Telefon 0230.536506   E-mail  primaria_vadu_moldovei@yahoo.com

Educaţie

     În comunã exista 3 şcoli cu clasele I-VIII şi 4 şcoli cu clasele I-IV, din care numai şcoala din satul reşedinţã de comunã (fostul SAM Vadu Moldovei) are personalitate juridicã distinctã. Fiecare din aceste şcoli are şi câte o grupa de preşcolari. Şcoala coordonatoare dispune de un microbuz şcolar.

    Şcolile cu clasele I-VIII Nigoteşti şi Vadu Moldovei au beneficiat de lucrãri de reabilitare, nefinalizate la Şcoala nr.1, din lipsa fondurilor. Tot din lipsa fondurilor, lucrãrile de construcţie a unui nou corp de cladire pentru şcoala din satul Ciumuleşti au fost sistate.
    Numãrul elevilor la începutul anului şcolar 2009/2010 era de 436, al preşcolarilor de 169 iar al cadrelor didactice de 48, din care educatori 8, învaţãtori 14, profesori 26 şi personal didactic auxiliar 2.
    Scãderea efectivelor de elevi a dus la micşorarea posturilor didactice, la comasarea unor clase şi trecerea la învãţamântul simultan iar, în cazul şcolii din satul Mesteceni, la închiderea completã a localului de şcoala.

 

Tradiţii şi obiceiuri

“Pe minunata vale a legendarului râu Moldova ,la o departare nu prea mare de fosta granitã a Bucovinei ,este situat satul Bãraşti-Ciumuleşti.

    Prin pãrtile locului, Bãraştii e considerat ca una dintre cele mai frumoase asezari omeneşti, şi cu drept cuvant aşa este.
    Privindu-l din varful dealului Dumbraviţa de acolo ia forma unei linii drepte şi netede ca-n palma , te vei opri minute in şir pentru a admira ceea ce a creat natura şi omul. Dinspre apus , de departe , apa Moldovei dupa ce a scapat din lupta cu munţii Bucovinei işi largeste albia şi pune stãpanire pe tot ţinutul cuprins intre poalele Carpatilor şi şirul de dealuri , ale caror culmi se sprijinã pe râul Siret ,iar dupa ce a salutat vechea aşezare istorica , satul Baia , şii conteneşte pasul avand nevoie de puţina linişte şi reculegere , pentru ca sa-şi continue drumul lung ce mai are de mers. şi din dreptul satului Bãraşti – Ciumuleşti (astazi VADU MOLDOVEI), undele cristaline parcã zâmbesc pline de fericire ca au ajuns sã stropeascã malurile pline de lunci şi farmec , creaţia oamenilor din acest colţ al pamantului. Iar dacã cãlatorul ar pãşi mai departe şi s-ar opri pe creasta dealului Calna ,satul Baraşti ar lua alta înfãţare, tot atat de fermecãtoare .Se vor distinge clar toate casele albe şi impodobite cu pomi fructiferi , printre care şerpuiesc o mulţime de uliţe ce se opresc în larga şosea Nationala E85 ce trece prin mijlocul satului şi leaga toate centrele mari din Bucovina cu oraşele Moldovei înşirate în lungul Siretului."
          « VIAŢA UNUI DASCAL » de GHEORGHE JITARU

 

Prezentarea tradiţiilor şi obiceiurilor din comună

Prezentarea ansamblului folcloric

Tradiţiile în imagini în secţiunea Galerie foto sau Galerie video.

S5 Box

Login